Dobroczynne działanie kwasu mlekowego

Na rynku kosmetycznym, proponowanych jest wiele różnorodnych produktów upiększających i pielęgnujących nasze ciała. Które jednak wybrać i z jakim składem będą najodpowiedniejsze dla naszego rodzaju skóry?

Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego

kwas mlekowyObecnie na rynku, jest tak wiele różnego rodzaju kosmetyków i produktów, że trudno się w tym wszystkim orientować. Dodatkowo, można również korzystać z dobroczynnych właściwości zabiegów upiększających i pielęgnujących, jak na przykład peelingi czy maseczki, które pełnią rolę regulatorów odnowy komórkowej. Jednym z ważnych składników, niektórych tych produktów jest lactic Acid, znany jako kwas mlekowy. To on sprawia dobroczynne działanie kosmetyków. W zależności od użytego stężenia, może mieć właściwości złuszczające lub nawilżające. Obok tych funkcji, wykazuje również silne działanie antybakteryjne i przeciwstarzeniowe. Kwas mlekowy możemy podzielić na dwa rodzaje. Pierwszy rodzaj, nazywany jest formą optyczną L, a drugi – formą D. Natomiast tylko rodzaj L jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Zastosowanie tego naturalnego środka, jest ogromne. Jego główne działanie to oczyszczanie skóry, które zapobiega wypryskom, zaskórnikom czy też stanom zapalnym. Skutecznie też przywraca jej naturalne fizjologiczne pH, pełniąc rolę regulatora. Jego dobroczynne działanie jest również związane z procesami starzenia. Wykorzystując go jako środek przeciwzmarszczkowy i ujędrniający skórę. Doskonale sprawdza się podczas pielęgnacji skóry z bliznami i przebarwieniami. Rozjaśnia skórę oraz eliminuje z jej powierzchni nierówności związane, np. z trądzikiem.

Forma L kwasu mlekowego sprzyja, także produkcji ceramidów które stanowią warstwę ochronną naskórka. Dzięki temu skóra staje się odporna na działanie szkodliwych czynników atmosferycznych, oraz na zwiększone parowanie wody z jej struktur.